На кожній кухні є три точки, в яких зосереджена діяльність у процесі приготування їжі: раковина; плита; холодильник. Ці об’єкти є вершинами так званого “робочого трикутника” – простору, в якому господиня проводить найбільшу частину часу. Як правильно організований простір та заощадити сили та час розповідає дизайнер-конструктор меблевої компанії «Ангстрем» Ольга Блюм.
кухня ⦁ 130 – 180 см – оптимальна відстань від миття до холодильника.
⦁ 300 – 400 см – рекомендована відстань від найвіддаленіших один від одного вершин трикутника.
м – оптимальна площа «трикутника».

Розміщення «кухонного трикутника» при різних типах планування

Взаємне розташування вершин залежить від того, який варіант компонування меблів вибраний.

П-тип

П обр
Предмети меблювання розташовують уздовж трьох стін. Миття краще встановити біля вікна, щоб забезпечити хорошу інсоляцію зони. Перевага такого розміщення – свобода переміщення у просторі. Мінусом є обмеження, що вносять вимоги ергономіки.
Рекомендується, щоб центральний меблевий блок не перевищував по довжині 4 м, а бічні відстояли один від одного не більше ніж на 3 м. В іншому випадку в процесі приготування доведеться долати досить велику сумарну відстань.

Г-тип

Г обр
При такому плануванні можна піти двома шляхами:
⦁ розташувати уздовж однієї стіни робочу зону, а вздовж суміжної — обідню;
розташованих стін – тоді над однією з них можна встановити навісні шафи або полиці.

Паралельний тип

Такий вид планування підходить швидше для просторих кухонь: вздовж однієї стіни мають мийку, плиту і робочу поверхню, яка може бути досить великою. На протилежному боці розміститься холодильник, вбудована техніка, шафи для зберігання інвентарю та продуктів.
Рухатися на такій кухні зручно, розташування дозволяє вмістити велику кількість об’єктів. Але якщо площа кухні невелика, можуть виникнути проблеми з вибором місця для обіднього столу. Як варіант – облаштування обідньої зони на підвіконні, збільшеному до розмірів стільниці.

Лінійний тип

Такий варіант підійде для кухні будь-якого розміру за умови, що довжина стіни не перевищує 7 м. У цьому випадку «робочий трикутник» витягується в одну лінію. Логічне розмістити мийку в центральній частині, а плиту і холодильник – з боків.

Острівний тип

острівний
Цей вид планування зазвичай вибирають, якщо кухня розташовується в одному приміщенні з вітальнею, він також підійде для просторих студій. Такий варіант хороший тим, що на острові може розташовуватись будь-яка з вершин трикутника — мийка, варильна поверхня і навіть холодильник. Тут також можна розмістити стіл або систему зберігання.
Острів буде зручним і доречним, якщо площа кухні становить 18 кв.м і більше. Для приміщень меншого розміру можливий «півострівний» варіант компонування меблів та техніки.

Зараз також читають: