Напевно, кожна господиня має сковороду, на якій виходять найсмачніші млинці, або найзручніша каструля для супу. А улюблена чашка чи тарілка, швидше за все, є у кожного члена сім’ї.
Але, хоч як це сумно, навіть з улюбленим посудом періодично доводиться прощатися і замінювати речі, що відслужили свій термін, на нові. А як зрозуміти, що настав час змін? Перерахуємо основні ознаки для посуду із різних матеріалів.
Кераміка

Багато хто цінують красу та екологічність. Проте суттєвий її мінус — крихкість та схильність до утворення сколів та тріщин. Тарілки, чашки та інше керамічне начиння з такими дефектами використовувати для готування та їди не рекомендується.
Головна причина в тому, що в місцях ушкодження в їжу починають проникати шкідливі речовини, які використовуються при глазуруванні: солі кадмію, кобальту, бору. Поки цілісність покриття не порушена, ці речовини не контактують з продуктами, але у разі виникнення сколу чи тріщини ситуація змінюється. Крім того, пориста структура необробленої кераміки на сколі — відмінне середовище для розмноження бактерій, які можуть стати причиною захворювань шлунка та кишківника.
До речі, езотерики вірять, що посуд з дефектами накопичує негативну енергію і здатний накликати біди на того, хто нею користується. І, крім того, такий посуд виглядає неохайно та неестетично, тому краще не використовувати його для сервірування.
Якщо ж вам шкода розлучатися з улюбленим кухлем або керамічним горщиком, можна «поселити» в такому посуді кімнатну рослину. А якщо красива річ зовсім втратила зовнішній вигляд — розбийте її і використовуйте черепки як мозаїку для оформлення кашпо, підвіконня, клумби на дачі.
Антипригарне покриття

Коли настав час розлучитися зі своїм старим кухонним начинням?
Чутки про те підстав під собою немає. Частинки тефлону не вступають у реакцію із харчовими продуктами. А якщо і потрапляють у шлунок, то потім виводяться через кишечник назовні без шкоди для організму. А ось пригоряти котлети або стейк на сковороді з порушеним тефлоновим покриттям, на жаль, будуть з більшою ймовірністю. Але якщо в цілому готування на старенькій сковороді вас влаштовує – можна без побоювань продовжувати користуватися нею.
Емаль

Коли настав час розлучитися зі своїм старим кухонним начинням?
Емальований посуд досі не є. Вона відмінно підходить і для варіння, і для зберігання, і для приготування солінь та маринадів.
Однак згодом на емалі з’являються сколи. В результаті метал втрачає захист і, вступаючи в реакцію з вологою, зазнає корозії. Крім того, незахищений метал починає кришитися, дрібні його частинки можуть потрапити в їжу та пошкодити стравохід. Тому емальованого посуду зі сколами краще позбутися.
Алюміній

Коли настав час розлучитися зі своїм старим кухонним начинням?
Зараз алюмінієвий посуд. Доведено, що іони алюмінію здатні проникати у їжу.
Однак небезпека цього, м’яко кажучи, перебільшена: частка іонів алюмінію, що проникає в продукт у процесі приготування або зберігання, мізерна мала і не здатна завдати серйозної шкоди організму. Щоб додатково знизити ризик, не рекомендується при миття алюмінієвих сковорідок та каструль використовувати абразивні губки.
Інша річ, що на посуді з тонкого алюмінію — ківшах, мисках, каструлях — з часом утворюються вм’ятини. Такі ємності втрачають естетичний вигляд, контакт дна посуду з плитою зменшується, збільшуються витрати енергії на приготування їжі. Так що краще замінити пом’яті предмети на нові. До речі, нержавіюча сталь може виявитися більш практичним варіантом.
Чавун
Коли настав час розлучитися зі своїм старим кухонним начинням?
Чавунні сковороди здатність поступово прогрівати їжу. Страви в такому посуді виходять особливо смачними, чи вони готуються в духовці або на сковороді.
Чавун — міцний, практично «невбивний» матеріал, проте він «боїться» двох речей: тривалого контакту з вологою та різких температурних перепадів.
Якщо чавунний посуд не витерти насухо, навіть невелика кількість води може призвести до утворення іржі. Втім, у цьому випадку улюблену сковорідку можна ще врятувати. Достатньо ретельно видалити іржу кашкою з харчової соди, промити посуд і витерти насухо.
А от якщо ви допустите контакт розпеченого чавунного посуду з холодною водою, може статися непоправне: чавун розколеться, і такий посуд доведеться викинути.

Зараз також читають: