Проблема зберігання продуктів харчування постала перед людьми досить давно. В історичних документах сказано, що прабатьки наших холодильників виникли ще кілька тисяч років тому. Тоді з метою охолодження та зберігання використовували замерзлі водойми і, звичайно ж, гірські схили, занесені снігом.
З чого все починалося
Через багато століть уже в Росії почали будувати так звані льодовики. Це був зруб, у який містився сніг із льодом. Така конструкція дозволяла тривалий час зберігати продукти, що швидко псуються. Хоча принцип і був схожий з роботою сучасних холодильників, виконання хромало.
Тільки в 1803 році американець Томас Мур, який займався виробництвом та постачанням вершкового масла, презентував перший кухонний холодильник. Обладнання являло собою тонкі листи сталі, загорнуті в кролячі шкури і розміщені в бочці з льодом. До речі, Томас Мур першим озвучив нове для світу слово – рефрижератор.
Справа техніки
Через півстоліття ще один американець Джон Горі розробив схему створення штучного льоду. Він продумав технологію компресійного циклу, завдяки якій зараз працює більшість наших холодильників. Зазначимо, що проект Джона Горі був універсалом, що складається з морозильника та кондиціонера.
Вже в 1857 році перші холодильні камери з’явилися на виробництві пива в Австралії. Першопрохідником став Джеймс Харрісон. Тоді ж фахівці представили світові вагон-рефрижератор, який міг перевозити продукти, що швидко псуються, на великі відстані.
Ще 20 років знадобилося підприємцям, щоб обладнати на фабриках спеціальні холодильні склади. До речі, охолодження у таких кімнатах здійснювалося за рахунок компресора, який працював на аміаку. Зазначимо, що цей винахід належав німцю Карлу фон Лінді.
XX століття: прогрес
У першій половині XX століття було зареєстровано кілька пристроїв, що являють собою холодильні камери. Один із варіантів виробляли в Москві. Перший російський “холодильник” був названий “Ескімо”. Єдиним його мінусом було те, що виробляти лід «Ескімо» міг тільки за допомогою вугілля, дров, гасу або спирту. Щоправда, в такому устаткуванні використовували токсичні рідини, що охолоджують. Дивно, але до створення холодильника приклав руку й Альберт Ейнштейн. У 1926 році він представив світові абсорбційний холодильник.
Тоді ж у Данії винайшли холодильне обладнання для будинку. Воно було безшумним, не використовувало токсичних рідин, працювало від електрики. У масове виробництво холодильник вирушив через рік. До речі, він розповсюджувався під брендом General Electric. За рік компанії вдалося реалізувати понад 1 мільйон холодильників.
Сьогодні
Минуло вже майже 100 років з моменту виробництва першого безпечного холодильника, і сьогодні цей представник побутової техніки є в кожному будинку. Конструкції стали більш компактними і безпечними, а стильові рішення – різноманітними.
Зараз також читають:
- Табурет, який завоював серця людей по всьому світу
- Інтер’єрні тренди 2025 року: свіжі ідеї та поради
- Як визначаються модні кольори та хто стоїть за цим вибором?
- Меблеві тренди 2025 року: актуальні ідеї для вашого інтер’єру
- П’ять найоригінальніших сходів на планеті: відкрийте новизну!
- Фітодизайн: дізнайтеся, що це і як оформити простір