При плануванні комфортної обстановки на кухні треба велику увагу приділити меблям. Саме від правильного вирішення цього питання залежить функціональність робочої зони, комфорт та безпека приготування їжі. Як правильно вибрати кухню? Для цього рекомендується враховувати низку критеріїв, серед яких наповнення та функціональність гарнітура, стиль, кольорова гама, матеріали виготовлення. Важливим нюансом виступає правильний вибір конфігурації, що впливає на раціональне зонування на кухні, збереження вільного, світлого простору. Робити це рекомендується з наповнення та функціонального призначення кожного предмета обстановки. Попередньо слід розпланувати простір кухні, визначити які зони і де будуть знаходитися. Потім треба виконати виміри, розрахувати, скільки модулів можна використовувати для нижнього і верхнього ярусу, де буде розташовуватися побутова техніка. Для тих, хто любить готувати і робить це часто, краще вибирати повноцінний гарнітур, де знайдеться місце для кухонної техніки, зберігання. Організації такої робочої зони приділяється багато уваги, так як вона має бути максимально зручною, у господині все має бути під руками.
Колірна гамма і стиль
Для виготовлення стільниць застосовуються деревина, ДСП з ламінованою вологостійкою поверхнею, штучний камінь. Дерево виглядає стильно та красиво, але найбільш практичним варіантом є штучний акриловий камінь. Найдешевшим і найдоступнішим варіантом виступають стільниці з ДСП у великій палітрі відтінків. title=”кухня” width=”1024″/>
Конфігурація
Поради щодо вибору кухні включають такі важливі нюанси, як розрахунок площі та конфігурації меблів. Від цього залежить, наскільки обстановка буде раціональною та зручною, що враховує наявність загального простору для відпочинку та місця приготування їжі. Для цього можна самостійно провести виміри приміщення, намалювати план, де будуть вказані всі функціональні зони, розміщення раковини, холодильника та плити, які є ключовими елементами обстановки. З цього і наявності вільного простору вибирається конфігурація гарнітура. Це такі базові варіанти:
- Лінійна кухня відмінно підходить для невеликих приміщень. Меблі при такому варіанті розміщуються вздовж однієї стіни, тут знаходяться раковина, плита, холодильник. Робоча зона знаходиться між миттям та варильною поверхнею, забезпечуючи оптимальні умови для приготування продуктів. Обідня зона розташовуватиметься біля вікна або навпаки гарнітура, оптимальним вибором стане компактний розкладний стіл.
- Паралельне розташування меблів використовується для прохідного або наскрізного приміщення. З одного боку кухні вздовж стіни розміщуються мийка та плита, з іншого – холодильник та частина тумб. При цьому відстань між ярусами підлоги повинна становити близько 1,2 метра.
- Кутова кухня підходить для вузького, довгого приміщення. Вона дозволяє візуально справити конфігурацію простору, задіяти обидві стіни. Для оснащення використовуються місткі кутові тумби і шафи, секції, що обертаються або висувні, вбудовані полиці. Обідня зона зазвичай розміщується по діагоналі від робочого кута, роблячи приміщення більш гармонійним та затишним.
- П-подібне розміщення меблів використовується для середніх і великих кухонь. При такій розстановці задіюються три стіни, ярус з раковиною можна розміщувати біля вікна, забезпечуючи прекрасний рівень природного освітлення вдень. При цьому відстань між паралельними лініями має бути в межах 1,2-1,8 метрів.
- Кухня з островом. Це цікавий, функціональний та дуже зручний варіант для великої кухні чи об’єднаного простору. Острівний елемент можна використовувати як робочу поверхню, вбудовану плиту, для розділення робочої та обідньої зон.