Індукційна плита працює від електрики, але, на відміну від звичайної електроплити, принцип її дії інший: електромагнітне поле, що створюється приладом, нагріває не конфорку, а посуд, встановлену на неї.
_x00D
● настільні компактні варіанти;
● окремостоящі, обладнані духовкою;
● варильні панелі, що вбудовуються.
Варильна поверхня може мати 1, 2 або 4 конфорки в залежності від розміру приладу. Існують також безконфорочні плити, у яких робочою є вся площа.
Вартість індукційних моделей вище звичайних електричних аналогів на 20-30%. Наприклад, 2 л води ця плита нагріває всього за 5 хвилин – удвічі швидше, ніж чавунна чи галогенна. При цьому витрачається всього 225 Вт електроенергії в порівнянні з 320 Вт, які з’їсть модель з чавуну, або 270 Вт, які необхідні галогеновій конфорці. ККД індукційки становить 90%.
● Плитою легко керувати. Тут можна точно встановити температуру нагріву, яка набирається за лічені секунди, вибрати автоматичний режим приготування страви – смаження, гасіння, варіння на пару тощо, поставити таймер.
● Індукційна плита безпечна. З нею можна не боятися, що дитина випадково обпечеться гарячою поверхнею – нагрівається вона дуже помірно. Прилад неможливо випадково ввімкнути — він працює лише тоді, коли на поверхню встановлений посуд.
● За технікою доглядати нескладно: достатньо після кожного використання протирати скляну поверхню губкою або тканиною. wid
Специфіка використання
Єдина, мабуть, незручність, пов’язана з використанням індукційки — необхідність купувати спеціальний посуд. ● утримувати у своєму складі залізо — щоб зорієнтуватися, чи підходить сковорода або каструля для індукційної плити, знайдіть відповідний знак на упаковці чи дні або перевірте її на здатність притягувати магніт;
● дно посуду має бути плоским, без виїмок та виступів;
● діаметр не повинен бути менше 12-14 мм — інакше предмет не нагріватиметься.
Однак якщо немає бажання розлучатися з улюбленою алюмінієвою сковорідкою — вихід із положення є: купіть спеціальний перехідник і встановлюйте посуд на нього під час приготування.