Кухня – найфункціональніше приміщення в будь-якому житлі. Від її планування залежить здоров’я та настрій господині та настрій усієї родини. Кутова кухня – оптимальний спосіб зручно і ергономічно розставити меблі та обладнання в приміщенні будь-якої форми і площі. і обладнання в кутовій кухні

Як правило, навіть у кухнях сучасних квартир та приватних будинків довжини однієї стіни недостатньо для розміщення всієї кухонної техніки, миття та робочих столів. У маленьких кухнях сталінок, хрущовок і бережнівок, не дуже просторих кухнях квартир у дев’ятиповерхових будинках розміщення кухні вздовж двох стін – необхідність. Це необхідний мінімум для комфортної роботи домашнього кухаря. Буде цей ланцюжок розташований уздовж однієї стіни, двох або трьох, все одно порядок розміщення елементів обстановки кухні повинен залишатися таким. Розміщення елементів технологічного ланцюжка може бути в порядку “зліва направо” або “справа-наліво”. Додатково на кухні можуть бути встановлені будь-яка кількість тумб, пеналів, пральна та посудомийна машина та дрібніше обладнання.Поради щодо вибору кутової кухні: що потрібно знати?

Розміри має бути менше 80 см — незручно працюватиме. Між мийкою і холодильником достатньо меншого столу — шириною 40-50 см.

Глибина тумб буває 50 і 60 см. Робочим столом і плитою глибиною 60 ми користуватися зручно, але в маленькому приміщенні буде зручніше використовувати плиту. кухні краще використовувати стільницю глибиною 70 см – вона набагато зручніша при роботі. Їм доводиться нахилятися, і це викликає болі в спині. Висоту столу вибирають таким чином, щоб усім членам сім’ї було зручно користуватися столом і мийкою. Розумно вибрати висоту по глибині миття – будь-який член сім’ї не повинен нахилятися при миття посуду. До рівня глибини миття над рівнем підлоги додають її висоту (приблизно 20 см) – так виходить висота стільниці над рівнем підлоги. Щоб висота стільниці не була вищою за висоту плити, потрібно використовувати вбудовані варильні поверхні та духовки. У будь-якому випадку користуватися вищим столом зручніше, ніж низьким — не доведеться нахилятися. Інший варіант вибору висоти стільниці: потрібно зігнути руку в лікті так, щоб передпліччя було розташоване горизонтально. Оптимальна висота стільниці — на 15 см нижче рівня передпліччя. width=”1024″/>

Переваги та недоліки розміщення меблів під кутом

Переваги:

  • мінімальні розміри «золотого зменшують відстань, яку проходить кухар по кухні. Кухар витрачає менше часу на приготування їжі і менше втомлюється;

    в маленьких, просторих кухнях, кухнях-їдальнях кутове розміщення меблів дозволяє більш чітко розділяти приміщення на робочу та обідню зони.

li простір кутової тумби малодоступний, і для його повноцінного використання потрібно встановлювати спеціальне наповнення (каруселі, «раціональні кути» — висувні кошики складної конструкції);

кутове розташування не підходить для вузьких приміщень або для приміщень складної форми (округлих, з ламаною лінією стін, великою кількістю виступів). Але якщо в кутку кухні є не дуже громіздкий вентиляційний короб, кутова кухня чудово встановлюється і навіть відволікає від нього увагу;

у тумбах, суміжних з кутовим, виникають складнощі з відчиненням дверей і висуванням ящиків.

Кухня

Устаткування обід кухні або в студії можна встановити барну стійку та традиційний обідній стіл зі стільцями. Барна стійка може повністю або частково прикрити безлад робочої зони кухні і створити зручне місце для швидких сніданків або посиденьок з кавою. У маленькій кухні доцільно встановити традиційний кухонний стіл. За ним зручніше збиратися всією сім’єю, годувати дітей і немовлят на руках у мам, і використовувати як додаткову робочу поверхню при масштабній підготовці до свята. Перший етап – виміри та аналіз. Потрібно продумати розміщення кухонної техніки і меблів, продумати, яке наповнення кухонних шафок і тумб вам необхідно. Продумати внутрішнє наповнення тумби (полиці, ящики, кошики, каруселі і т.д.). Четвертий — викликати замірників та ретельно опрацювати всі розміри та деталі конструкцій меблів, способи встановлення кухонної техніки. Точно визначити та відзначити на стіні висоту розташування підвісних шафок та тумб. Замовити меблі.

Тільки після цього можна замовляти фартух або облицьовувати плиткою стінку над робочими поверхнями плити, мийки і стільниці.

Матеріали для кухонних меблів

тумбочок використовують масив деревини, МДФ, ДСП, стільниці можуть бути виготовлені з натурального або штучного каменю. Але, незважаючи на престиж, красу і захмарну ціну, дерево дещо програє штучним матеріалам — навіть найперша оброблена від вологи деревина може покоробитися, дерево легше подряпати, ніж МДФ з покриттям ПВХ або ДСП з ламінацією. господині: і вродливі, і довговічні, і міцні, і подряпини складно залишити. Але важкі та дуже дорогі. Можуть розбитися під час падіння.

Оптимальний матеріал для кухонних меблів — МДФ. Нетоксична, міцна, дуже довговічна. Гарне вологонепроникне покриття із плівки ПВХ захищає плиту від попадання вологи. Щільний міцний матеріал можна фрезерувати, а потім покривати плівкою. Звичні всім фільончасті фасади – це з МДФ. Великий вибір кольорів і фактур поверхні дозволяє підібрати фасади під будь-який стиль кухні. Цілком може прослужити десяток років і навіть більше. Довговічне та красиве пластикове покриття ДСП випускається всіх кольорів та відтінків. Істотний недолік – незакрита плита виділяє токсичні сполуки. Тому необхідно стежити за тим, щоб всі торці плити були ретельно заклеєні пластиком. title=”Кухня” width=”1024″/>

Особливості дизайну просторої кухні

У просторій кухні можна встановити більше меблів, ніж дві тумби між плитою, мийкою та холодильником. Не варто робити стіл між плитою та мийкою довше, ніж 120 см. При довгому столі господині доведеться весь час бігати від миття до плити. Краще встановити додаткові столи по краях – біля плити та холодильника. Багато продуктів і посуду поміщається до місткої шафи-пеналу.

Поради

У невеликих кухнях іноді виносять холодильник у коридор (передпокій). Відстань від холодильника до кухні становить не більше 2 м, зате невелике приміщення без громіздкої холодильної шафи стає просторішим і в ньому можна без перешкод поставити обідній стіл. Навіть якщо замість холодильника ставлять стіл-тумбу, він може бути менше по глибині (40-50 см) і візуально не захаращує кухню (оскільки стільниця тумби розташована нижче рівня очей людини). користуватися.

Якщо розміри кухні дозволяють і по краях біля холодильника встановлюють додаткові столи, то біля дверей і проходів потрібно встановлювати меблі зі скошеним краєм — так ви вбережете себе і домочадців від травм.

та вбудоване обладнання. При суцільній стільниці бруд не забивається у щілини на стиках столів-тумб. Візуально суцільний стіл виглядає цікавіше.

Підвісні шафки практичніше вибрати з дверцятами — вони зручніші і дешевші, ніж підйомні дверцята. Зручніше користуватися тумбами з висувними та викочувальними ящиками. Для каструль зручні кошики, для круп, дрібниць, інструментів, спецій – глухі ящики. Не варто вибирати столи на ніжках – під ними складно прибирати. Краще змонтувати в нижній частині тумби додаткові ящики.

Над робочою поверхнею має бути підсвічування.