Кожен любитель кави, яка вже просто не уявляє собі бадьорого ранку без цього тонізуючого напою, хоча б раз задумувався про придбання якісної та надійної кавоварки. При цьому на ринку представлені різні варіанти від зовсім недорогих до майже нечуваних грошей, що стоять. Принципи роботи вони різні. Відрізняється і якість одержуваного напою.
Всі ці нюанси завзятому кавоману варто знати, щоб придбання бажаного приладу, а придбання бажаного девайса. Допоможуть ці знання та утриматися від спонтанної купівлі непотрібного приладу лише через його низьку ціну, без урахування технічних можливостей. Адже кавоварка, яка не відповідає вимогам користувача, просто припадатиме пилом у кутку або займатиме цінну площу на кухні, поки її власник по-старому заварює каву в турці.
Види кавоварок
Принцип роботи різних видів кавоварок відрізняється, як відрізняються і їх ключові характеристики. Можна виділити: крапельні кавоварки, гейзерні моделі та пуровери. Особняком стоять також кавомашини, розраховані на приготування напою під тиском.
Прообраз сучасної краплинної кавоварки з’явився ще в 1800 році, коли єпископ Жан-Батист демеш латуні і пропустив через нього окріп.
З того часу конструкція не зазнала істотних змін. Сучасні крапельні кавоварки є дві ємності. В одній з них вода нагрівається і надходить через фільтр із меленою кавою в іншу — крапля за краплею стікає готовий ароматний напій. Середня швидкість роботи такого приладу становить 2-3 хвилини на приготування двох чашок кави.
Напої, приготовані в таких кавоварках, можуть суттєво відрізнятися за своєю міцністю та смаком. Це з тим, що швидкість проходження води через каву-порошок в різних приладів може відрізнятися. Але в цілому цей варіант підходить людям, які не люблять міцну каву і п’ють її багато протягом дня. Для краплинних систем рекомендується використовувати зерна середнього помелу. Великі частинки зазвичай не встигають віддати воді, що сочиться, всі ароматні речовини, а дрібні, навпаки, можуть надати напою гіркоту.
Ключовими характеристиками крапельних приладів виступають. Оптимальною багато хто визнає потужність від 700 до 1000 Вт. Більш слабкі моделі не здатні достатньо нагріти воду, внаслідок чого напій виходить менш ароматним. Більш потужні кавоварки занадто швидко пропускають її через фільтр, і напій не встигає стати насиченим. Підігрів. Це дуже зручна функція, якої часом позбавлені дешеві прилади.
При придбанні краплинної кавоварки варто звернути увагу також на матеріал корпусу і розмір колби. Металеві прилади зазвичай виглядають солідніше. Однак варто бути готовим до того, що вони будуть істотно нагріватися в процесі роботи. Що ж до обсягу колби, то він зазвичай вказується в кількості чашок. І підбирається виходячи з потреб користувача. Зазвичай ця ємність виконана зі скла із пластиковою кришкою. Однак вона може взагалі бути відсутнім у дешевих моделях, напій литися безпосередньо в підставлену чашку.
У дорогих же приладах колба може бути виконана з металу і являти собою глечик-термос. У них готовий напій довше зберігає свій аромат і температуру.
Гейзерні кавоварки
Принцип роботи гейзерних кавоварок схожий на краплинні моделі. Це пристрій, що складається з двох сполучених судин і формою нагадує пісочний годинник. У нижню частину такої кавоварки наливають воду, яка при закипанні проходить через фільтр з кавою і фонтаноподібно надходить у верхню посудину. Є наплитні та електричні різновиди приладів цього виду.
Останні зовні дуже схожі на звичайні електричні чайники. У них також є нагрівальний елемент у нижній частині та спеціальна підставка.
До основних характеристик електричних приладів відносять.
- Потужність. Від неї залежить швидкість приготування напою. У середньому процес займає 5-10 хвилин. Зазвичай потужність залежить від обсягу приладу. Чим більша посудина для води, тим вона вища.
- Матеріал корпусу. Ця характеристика досить суттєва для гейзерних кавоварок. Корпус виконують із пластику, алюмінію, нержавіючої сталі або гриламіду. Останні два варіанти коштують дорожче, але надійніше. Крім того, дорогі моделі можуть бути оснащені внутрішнім керамічним покриттям.
- Співвідношення ємності фільтра та колби. Чим більший об’єм фільтра і менша посудина, тим міцнішою буде кава, і навпаки. Причому цей параметр досить складно визначити у момент покупки. Зазвичай з цим можуть допомогти відгуки користувачів та особистий досвід. Крім того, співвідношення можна згодом змінити самостійно, якщо використовувати перехідник на половину судини. Варто зазначити, що догляд за гейзерною кавоваркою дещо складніше, ніж за крапельною, якщо йдеться про електричний прилад. Справа в тому, що нижню колбу не можна мити під проточною водою через наявність нагрівального елемента. Тому ємність зазвичай очищають вологими та сухими серветками або ганчіркою.
Є у гейзерних кавоварок і ще один недолік: їх корпус відчутно нагрівається при роботі. Про прилад можна обпектися, а для очищення доводиться чекати деякий час. Це ускладнює приготування великої кількості кави за один раз. який передбачає проливання води з температурою 92-96 °C через лійкоподібний фільтр із спеціального чайника з вузьким шийкою. Процедура спочатку проводилася вручну і була поширена в рамках японської чайної церемонії. Це досить довгий і кропіткий процес. Однак мода на все незвичайне змусила виробників винайти перші електричні прилади, які точно повторюють цей метод заварювання кави. Перелік таких моделей поки невеликий, а ціна їхня досить висока. У Росії можна знайти прилад лише однієї марки – KitchenAid. Тому варто зазначити тільки, що кава, заварена цим способом, дійсно краще розкриває свій смак і аромат. Проте вартість такого напою зазвичай таки невиправдано висока. Мабуть, саме тому російськомовні журнали охрестили його «найхіпстерською кавою».
Кавомашини
Окремо варто виділити більш просунуті моделі кавоварок, які готують каву під тиском. Влаштування їх складніше. Тому перші такі прилади нагадували справжні колони. Зараз же кавоварки – цілком компактні моделі, які можна розмістити на стандартній кухні. У таких приладах усі дії максимально автоматизовані. Можна виділити кілька різновидів цих пристроїв, причому їх ключові характеристики схожі.- Потужність. Вона не повинна бути занадто низькою. Завдання кавоварки такого роду – подати воду чи пару під тиском близько 9 бар. Якщо потужність приладу буде нижче 1000 Вт, він не справлятиметься зі своїм завданням. У той же час для домашнього вжитку не варто купувати і пристрій потужністю понад 1700 Вт. Це вже нерозумні витрати.
- Тиск. У дешевих приладів можна зустріти показник тиску, що дорівнює навіть 3,5 барам. Однак такий пристрій краще залишити на полиці у магазині. Кава, яку вона виготовить, точно не буде еспресо. Оптимальною потужністю, як уже говорилося, вважається тиск 9 бар. Максимальний показник тиску може досягати 20 бар.
- Функція попереднього змочування. Деякі прилади перед приготуванням зрошують мелену каву невеликою порцією гарячої води. Вважається, що ця функція позитивно впливає на смак і аромат готового напою.
- Можливість програмування. Можна сказати, що це одна з головних функцій кавоварки. Вона дозволяє зменшувати і збільшувати міцність готового напою, регулювати температуру води, що подається і навіть налаштовувати її жорсткість. Можливості конкретної моделі необхідно дуже ретельно вивчити ще у магазині. Чим більше параметрів ви зможете налаштувати, тим краще.
- Корпус. Може бути пластмасовим, металевим або комбінованим. Вироби з металу виглядають солідніше, але коштують дорожче та сильніше нагріваються. На що дійсно варто звернути увагу при підборі кавомашини, так це на наявність підставки для чашок, що підігрівається. З нею користуватися приладом буде зручніше.
- Наявність капучинатора. Він є трубкою подачі пари зі спеціальною насадкою панарелло. Її опускають у чашку та створюють пишну молочну пінку. Причому в деяких моделях можна одночасно варити каву та збивати молоко, що дозволяє напою залишатися гарячим. До речі, трубку можна використовувати також для прогрівання чашок та наливання окропу. При виборі моделі з капучинатором варто звернути увагу на довжину трубки, кут нахилу і наявність насадки. Крім того, потрібно бути готовим до того, що при першому приготуванні капучино без належного навички у власника кухня буде забризкана.
- Носик подачі напою. Залежно від кількості, сопел може одночасно наливати напій в одну або дві чашки. Бажано також, щоб він був висувним. Так можна прицільніше наливати каву і уникнути бризок.
- Піддон для крапель. Параметр, на який дуже рідко звертають увагу при покупці. А тим часом він може суттєво полегшити процес користування приладом. Вкрай бажано, щоб у піддона були досить високі борти, тоді його можна буде спокійно донести до раковини, не розплескавши рідину. Від цього параметра залежатиме розмір чашок, які можна використовувати. При цьому варто враховувати, що піддон для крапель і ґрат ви завжди зможете зняти, збільшивши цю відстань, а ось зменшити його не завжди можливо. Найзручніше в цьому відношенні прилади з піддоном, що піднімається, але коштують вони дорожче.
Ріжкові кавомашини
Використовуються для приготування еспресо, американо, а іноді і капучино. Вони мають термоблок і помповий насос, який подає гарячу воду або пару під тиском до мелених зерен. Останні користувач повинен засипати у спеціальний тримач-ріжок. Звідси і назва цього різновиду кофемашин.
Крім основних характеристик, при виборі цієї моделі варто звернути увагу на два параметри. Другий варіант кращий. Він хоч і гріється сильніше, зате менше зношується і служить довше. - Наявність додаткових аксесуарів. Просто чудово, якщо в комплекті з приладом йде мірна ложка і спеціальний пристрій для утрамбовування кави в ріжку — темпер.
_x00 складно. Найголовніше – промивати ріжок відразу після використання і час від часу обполіскувати резервуар для збирання води та крапель. Зрідка також знадобиться очищати пристрій від накипу. Автоматичні кавомашини здійснюють весь процес приготування кави на кухні власника. По суті, від звичайних ріжкових варіантів їх відрізняє наявність вбудованої кавомолки, а іноді й ємності для обсмажування кавових зерен.
Це можуть бути дорогі габаритні прилади або компактні моделі для домашнього користування. Ціна виробів також може суттєво різнитися.
При підборі такого виробу не варто гнатися за масштабами. Великі прилади призначені для професійних кав’ярень та розраховані на велике навантаження. Вдома ж така кавоварка часто не потрібна. А на варіанти помелу зерен звернути увагу варто. Багато режимів рядовий користувач зазвичай не застосовує. Скоріше навпаки. Складні моделі можуть лише заплутати власника необхідністю налаштування не лише якості помелу, а й сорту кави. Найкраще обмежиться мінімумом функцій. А ось можливість використання в такій кавомашині готової меленої кави може виявитися дуже доречною. Варто звернути увагу також на точність датчика рівня кавових зерен. Для автоматичних кофемашин характерні збої, коли пристрій починає помел, а потім повідомляє, що зерен занадто мало, і просто висипає всю перемелену каву. Точний датчик дозволить уникнути подібної неприємності.
Втім, деякі користувачі вирішують цю проблему легко — заклеюють дно контейнера темною стрічкою, щоб пристрій просто «не бачило» просвітів.
Чалда — це кавова «таблетка», упакована в паперовий фільтр. Зазвичай чалдові кавоварки використовуються в кафе і ресторанах для спрощення процесу приготування. Такі прилади зменшують можливості проведення експериментів з сортами кави, зате дозволяють власнику не ламати голову при купівлі зерен і їх змішуванні. Придбати чалдову кавоварку можна в спеціалізованому магазині.
Щоправда, обслуговування такої кавоварки обійдеться дорожче, ніж ріжковій. Вартість таблеток вища, ніж просто у кавових зерен або порошку. спосіб приготування бадьорого напою надають капсульні моделі кофемашин. З таким приладом власнику доведеться тільки вибирати кількість води на порцію і смак.
Є капсули з різними купажами кави, смаками та добавками: від еспресо до гарячого шоколаду і навіть чаю. При цьому прилад може бути забезпечений капучинатором, що ще більше розширює перелік можливих напоїв.
Зазвичай прилади працюють лише з одним видом капсул. На даний момент варто звернути увагу при виборі кавоварки, заздалегідь оцінивши ціну розхідників та їх доступність. І буде просто добре, якщо пристрій здатний «переварити» інші варіанти капсул. Обов’язково уточнюйте цей момент.
В ідеалі також перед покупкою продегустувати напої з різних кавоварок з капсулами різних виробників. Вони можуть істотно відрізнятися.
Вибір кавоварки
_x000D вимог до готового напою Варто відразу відзначити для себе, що в жодній звичайній кавоварці приготувати справжній еспресо не вдасться. Тому якщо ви любите міцну каву, слід відразу вибирати кавоварку.
Якщо ж, навпаки, у вашій родині прийнято пити слабку каву у великих кількостях, варто підібрати надійну краплинну кавоварку. Цей варіант обійдеться дешевше і задовольнить цю потребу, хоч і не зможе надати великої різноманітності. Для проведення різноманітних експериментів найкраще підійдуть ріжкові та автоматичні кавомашини. А от якщо ви зовсім не знаєтеся на сортах кави, але при цьому хочете вразити близьких і друзів, варто звернути увагу не дорожчі капсульні та чалдові моделі. До речі, незалежно від виду кавоварки, варто також оцінити її додаткові функції. А саме.
- Таймер. Встановлюється у дорожчих приладах і дозволяє програмувати кавоварку на включення у певний час.
- Автовідключення. Вкрай бажано, щоб прилад самостійно вимикався після приготування всього об’єму. В іншому випадку власнику доведеться чергувати поруч із кавоваркою, що вкрай незручно.
- Наявність або відсутність індикаторів. Вони повідомляють користувачеві про початок та закінчення приготування напою, показують режим роботи і навіть можуть інформувати про те, що прилад необхідно очистити. Можуть бути звуковими та світловими.
Ці функції можуть значно спростити роботу з приладом.
Крім того, всі види кавоварок можуть надавати користувачеві додаткові можливості. Зазвичай, це такі параметри, які не властиві всій лінійці моделей і покликані вигідно виділити конкретний прилад серед конкурентів. Наприклад, навіть у краплинних моделей може бути вбудована кавомолка, інші кавоварки мають віддалений доступ.
Будьте обережні і не трапляйтеся на цю вудку. Часто ці додаткові можливості виявляються не затребуваними, не впливають на якість роботи приладу, але підвищують його вартість. Вибирайте тільки те, що, на вашу думку, дійсно необхідно.
Зараз також читають:
- Шість кроків до відновлення занедбаної дачі: практичне керівництво
- Радянська стінка: ідеї та поради щодо оновлення інтер’єру
- Як правильно доглядати за натяжною стелею: поради та рекомендації
- Як правильно вибрати місце для вбудованої шафи?
- Злаковий сад: унікальний підхід до оформлення вашої ділянки
- Ремонт квартири своїми руками: покроковий алгоритм дій