Такий предмет інтер’єру як барна стійка давно набув поширення не тільки в кафе та питних закладах, а й на рядових кухнях. Цей елемент дозволяє зонувати простір, виглядає стильно і може стати справжньою дизайнерською знахідкою. варто визначити, якого розміру вона має бути, щоб органічно вписатися в простір і не створювати незручностей. Що варто врахувати при визначенні розмірів
Звичайно, є стандартні розміри барних стійок, але, на жаль, вони підійдуть не для кожної кухні. Адже що таке “стандарт”? Це зразок і зразок, який визначили, з усереднених значень. Тобто стандартні вироби підходять для людей середнього зросту та статури, із середніми потребами, що живуть у приміщенні середнього розміру.
Звучить кумедно. Адже ми знаємо, що таких небагато. У кожного свої фізіологічні особливості, своя кухня, на якій стоїть гарнітур, не схожий на сусідську. І при встановленні барної стійки ми вирішуємо свої конкретні завдання.
Тому краще з’ясувати оптимальні розміри таких меблів, виходячи з особливостей конкретного приміщення та потреб членів сім’ї. Очевидно, що довжина та ширина барної стійки у невеликому та просторому приміщенні відрізнятимуться. Скромний елемент просто загубиться на великій площі, а занадто великий – займе багато корисного місця на маленькій кухні.
Розглянемо, як змінюватимуться розміри елемента залежно від перерахованих нюансів.
Висота
Висота барної стійки залежить, перш за все, від необхідного функціоналу та зростання користувачів. При цьому варто заздалегідь визначитися, що буде актуальніше – зручність всіх членів сім’ї або можливість використовувати меблі не тільки за її прямим призначенням. Стандартним у своїй вважається середній розмір. Він оптимальний для людей, чиє зростання становить 160-170 см. Для стійок такого розміру підійдуть стандартні табурети. Для більш високих та низьких варіантів стільці доведеться пошукати.
Підбір залежно від функціоналу
Якщо барна стійка буде строго використовуватися для вживання напоїв та їди, то логічно орієнтуватиметься тільки на зростання користувачів. Якщо ж вона буде паралельно виконувати інші функції, то висота меблів може змінюватися. Барна стійка, як частина робочого простору кухні, може бути острівного та півостровного типу.
Півостровний варіант буде органічно виглядати врівень з іншими кухонними меблями (84-92 см). Також у маленькій кухні можна встановити півострівний варіант, поєднаний із підвіконням. Такий підхід дозволяє заощадити місце.
Окремо елемент, що стоїть, допустимо зробити трохи вище або нижче. При цьому якщо стійка буде використана як додаткова робоча поверхня, її розмір повинен залишатися комфортним для проведення всіх операцій під час приготування їжі. Тобто в будь-якому випадку не вище 95 см.
Найвищі варіанти вибирають, якщо потрібно візуально відокремити простір кухні від вітальні. Як правило, це вузькі моделі, які можна використовувати для подачі напоїв, але не для прийому їжі.
Дуже часто в цьому випадку власники поєднують естетичні властивості і функціональність: використовують додаткові шафки нарівні з кухонним гарнітуром і вже над ними встановлюють барну полицю з виносом.
Ширина
Залежно від ширини барні
У середніх і широких моделях можна обладнати додаткові зони зберігання, а у вузькому подібне зробити не вдасться або це виявиться незручним. Адже щоб за стійкою було зручно сидіти, розміщувати нижні ящики доцільно на відстані близько 40 см від краю. З цієї ж причини вузькі стійки рідко встановлюють поряд зі стіною. Довжину барної стійки визначають в останню чергу. Адже, як мінімум, виріб повинен мати пропорційні розміри.
Єдиним стандартом довжини з точки зору ергономіки, вважається 60 см і більше вільного місця на людину. Далі допоможуть прості розрахунки. Наприклад, довжина стійки на двох чоловік має дорівнювати 120 см, на трьох – 180 і т.д.
Відхилитися в меншу сторону від рекомендованих параметрів припустимо, якщо за стійкою будуть розташовуватися шульга і правша, коли ви не плануєте за нею приймати їжу або виріб досить широкий, щоб розміститися з двох сторін.
Як підібрати стілець для барної
Заключним штрихом установки нових меблів має стати підбір зручних стільців. Їх висота безпосередньо залежатиме від розміру барної стійки. Оптимальна відстань від стільниці до табурету — близько 30 см по вертикалі:
- низькі стільці (58-71 см) підійдуть для барної стійки висотою 89-95 см; підлоги;
- високі (84-91 см) зручніше використовувати поряд зі стійкою висотою 115-120 см; стійка виконана у вигляді півострова, нарівні з кухонним гарнітуром, використовувати звичайні стільці не рекомендується. По-перше, таке оформлення втратить лиск, а по-друге, сидіти на табуреті заввишки 43-45 см за нею буде не дуже зручно. Краще підібрати трохи завищені моделі — 50-60 см. Зверніть увагу, що конструкції стільців, які пропонують виробники, різняться. Так, на низьких моделях часто не передбачено підніжку. У той же час вона може виявитися необхідною, якщо табуретом буде користуватися дитина. На високих же виробах вона обов’язкова з точки зору безпеки. висоті.
Щоб краще зрозуміти, яка модель табуретів і конфігурація барної стійки вам підійде, варто відвідати шоурум. Там ви зможете посидіти за високими і низькими стійками і випробувати різні моделі стільців.
Зараз також читають:
- Найбільш довговічні оздоблювальні матеріали для вашого інтер’єру
- Рослини для дому: покращуємо атмосферу та затишок
- Поради щодо економічного ремонту будинку, який можна зробити самостійно
- Креативні ідеї: бочки в інтер’єрі вашого будинку
- Плюси та мінуси магнітиків на холодильник: чи варто їх використовувати?
- Поєднання штор та покривала в спальні: 5 стильних порад