Дуже часто сантехніка виходить з ладу в невідповідний момент. Особливо прикро буває, коли ви буквально пару місяців тому купили на вигляд надійний змішувач, а він уже почав підтікати, капати, а то й зовсім розвалився. У кращому випадку це означає, що вам знову доведеться вирушати до магазину та виділяти кошти на заміну пристрою. У гіршому — на власника неякісного змішувача очікує втомливе прибирання і навіть з’ясування стосунків із сусідами.
Адже виною всім може виявитися матеріал, з якого виготовлений прилад. Тому спробуємо розібратися, як надійність змішувача залежить від сплаву, з якого він зроблений, і наскільки цей параметр може бути суттєвим.
З яких матеріалів виготовляють змішувачі?
Порівняння латунних, нержавіючих та ЦАМ змішувачів: що вибрати?
Серед найпопулярніших матеріалів, з яких виготовляють змішувачі як для кухні, так і для ванної кімнати<<,

  • Латунь. Це сплав міді та цинку. Вирізняється високою теплопровідністю, добре фарбується. Має високі антифрикційні, технологічні та механічні показники. Дорога у виробництві.
  • Нержавіюча сталь. Це легована сталь, стійка до корозії з допомогою вмісту у ній хрому у вигляді 12 % і більше. Не потребує додаткового захисту шляхом нанесення хромованого покриття. Сплав міцний, надійний, з високою теплопровідністю, стійкий до механічних пошкоджень, проте обходиться ще дорожче латуні. Для матеріалу характерна відносно низька теплопровідність, він легкий і дешевий у виробництві. Багато хто помилково називають цей сплав силуміном. Однак, це не так. Силумін є сумішшю алюмінію і кремнію. Для виготовлення змішувачів не використовується. Втім, на око відрізнити один метал від іншого дуже складно, тому така помилка цілком зрозуміла. З метою економії або, навпаки, підвищення надійності приладу деякі виробники також комбінують частини змішувача, виготовлені з різних матеріалів, між собою. Зазвичай це відображено в супутній документації. Який матеріал надійніший? підійшли до питання про те, який матеріал варто віддати перевагу при виборі змішувача, щоб прилад служив довго. Для цього варто розглянути властивості кожного з варіантів. Змішувачі з латуні. Порівняння латунних, нержавіючих та ЦАМ змішувачів: що вибрати?
    Вироби, виконані повністю з латуні, обійдуться недешево. Проте такі варіанти відрізняються стійкістю до корозії і досить міцні. Для змішувачів використовують латунь марки «ЛЦ40СД». У цьому різновиді металу використовують домішку свинцю до 2,5 % для поліпшення рідини та лиття. Однак якщо виробник порушить технологію виробництва латуні і додасть занадто багато свинцю, кінцевому виробу на користь це не піде. У таких змішувачах можуть бути так звані гарячі тріщини, які можуть стати причиною розриву елемента. Крім того, на вироби з підвищеним вмістом свинцю гірше лягає фарба та хром. Тому, щоб підібрати якісний латунний змішувач, слід не тільки вивчити інформацію на нього, але й звернути увагу на зовнішній вигляд виробу. Поверхня таких варіантів повинна бути гладкою, рівною та з інтенсивним блиском (майже дзеркальною) якщо, звичайно, виробником не передбачений інший варіант оформлення: сатин або мат. Але навіть у цьому випадку відблиск на виробі повинен бути рівним, без спотворень. Змішувачі з латуні практично завжди покривають захисним напиленням з хрому або нікелю. Тому вироби, незважаючи на жовтий відтінок самого металу, можуть мати сріблястий відтінок.
    Варіанти із золотавим забарвленням «під бронзу» також не позбавлені захисного покриття. Тільки вони виконані з використанням спеціальної емалі або епоксидних смол. Такі вироби менш стійкі до абразивів і вимагають більш дбайливого відношення, порівняно з варіантами «під сталь». Якщо перевага надається такій моделі, практичніше буде вибрати виріб з матовою або сатиновою поверхнею.
    Змішувачі з нержавіючої сталі

    Порівняння латунних, нержавіючих та ЦАМ змішувачів: що вибрати?
    Нержавіючу сталь використовують у випадках, коли від виробу потрібна особлива міцність і механічна стійкість. Адже це найміцніший і найнадійніший варіант. Такі змішувачі часто встановлюють у кухнях та громадських місцях.
    Моделі з нержавіючої сталі складно подряпати при неакуратному поводженні. Не бояться вони активних хімічних сполук. Тому доглядати такі вироби простіше, ніж латунних. Однак і обходяться сталеві варіанти зазвичай значно дорожче. Крім того, у сталевих моделей менше варіантів дизайнерських рішень. Змішувачі з нержавіючої сталі рідко покривають захисним хромованим покриттям. Таким виробам воно просто непотрібне. Однак у цьому криється їх недолік таких моделей. Справа в тому, що згодом покриття з нержавіючої сталі покривається дрібними подряпинами і трохи каламутніє. Крім того, до нього, як до магніту, добре чіпляються вапняні відкладення. І багато господинь борються із забрудненнями за допомогою абразивів.
    Краще цього не робити. Забруднення з сантехніки з нержавіючої сталі по можливості варто прибирати щадними способами, щоб виріб зберігав свій зовнішній вигляд протягом усього терміну експлуатації. А він дуже великий. Порівняння латунних, нержавіючих та ЦАМ змішувачів: що вибрати?
    Це найдешевші варіанти змішувачів. Справа в тому, що температура плавлення цього сплаву вдвічі нижча, ніж у латуні. Це дозволяє суттєво економити на виробництві елементів з цинково-алюмінієво-мідного сплаву.
    При цьому в процесі обробки цинк згоряє та утворює у матеріалі порожнини, а на його поверхні невелику нерівність. За цією ознакою можна відрізнити вироби з ЦАМ, навіть не звертаючись до супутніх документів, якщо, звичайно, виріб не покритий хромом, що буває вкрай рідко. Адже сплав не переносить контакту з водопровідною водою.
    Саме тому відповідальний виробник, який цінує свою репутацію, ніколи не стане виготовляти з цинково-алюмінієво-мідного сплаву весь змішувач цілком. Матеріал відмінно підходить для таких деталей, як: важелі керування, вентилі та маховики, які не мають постійного контакту з хлорованою водою.
    Ні, матеріал непоганий. Завдяки його частковому використанню при виготовленні змішувачів можна суттєво скоротити витрати на виробництво кінцевого виробу та знизити його вагу.
    Однак якщо виробник поставився безвідповідально до використання ЦАМ при виготовленні змішувача і вирішив значно скоротити свої витрати, ви можете отримати просто «чудовий» виріб, який щогодини руйнуватиметься під впливом води та хлору. Наприклад, якщо з ЦАМ виготовлений кран приладу, навіть за наявності хромованого покриття, згодом в останньому почнуть утворюватися мікротріщини, а матеріал під ним почне тріскатися і руйнуватися. До того ж ЦАМ — найтендітніший матеріал. Він легко може луснути під час удару або внаслідок часткового руйнування. Недовговічне і різьблення на деталях з цинково-алюмінієво-мідного сплаву: воно може зірватися в самий невідповідний момент. Тому при наявності цього матеріалу в документах, постарайтеся дізнатися, яка частина змішувача виготовлена з ЦАМ. Виріб, повністю виготовлений з цинково-алюмінієво-мідного сплаву, звичайно, обійдеться дуже дешево. Однак буде дуже добре, якщо воно прослужить хоча б пару років. Як визначити якість змішувача?
    не тільки з латуні, нержавіючої сталі чи ЦАМ. Без обов’язкової сертифікації виробники змішувачів часом поводяться дуже безвідповідально. Зокрема: замінюють металеві вузли та деталі пластиковими елементами або використовують нестійкий цинково-алюмінієво-мідний сплав для корпусів виробів, щоб знизити їхню вартість. ISO.
  • Такі позначки можуть бути гарантією того, що при виготовленні виробу виробник, принаймні, дотримувався певних стандартів, а не «ліпив» виріб по наїті.
    Якщо ж говорити про те, який матеріал варто віддати перевагу, то можна рекомендувати наступне.

    • У приміщеннях, де змішувачем будуть користуватися часто і багато, краще віддати перевагу виробу з нержавіючої сталі. Такі варіанти найкраще проявляють себе в кухнях, де навантаження на змішувач максимальне. Це довговічний і надійний варіант.
    • Латунні вироби також можна встановити в місцях частого користування. Вони виглядають стильно та красиво, а служать досить довго. Найкраще такі вироби виявляють себе у ванних кімнатах. Вони більш стійко переносять підвищену вологість та вплив парою, ніж навіть сталеві варіанти. Однак можна використовувати латунь і на кухні, особливо якщо цього вимагає дизайнерський задум або ви не планували додаткових витрат на сталевий варіант. У будь-якому разі термін служби латунного змішувача складе щонайменше 10 років. За умови, що цей якісний виріб від відомого виробника.
    • Варіанти з ЦАМ також не варто списувати з рахунків. Вони можуть стати в нагоді, наприклад, для обладнання вологих зон у орендованому житлі або як тимчасовий варіант, коли ви не можете дозволити собі зайві витрати. Однак обов’язково перевірте працездатність пристрою та цілісність після року експлуатації. Особливо якщо деталі з ЦАМ мають контакт з водою.

    Як постійний варіант виріб, повністю виготовлений з цинково-алюмінієво-мідного сплаву, розглядати не доводиться. Так само, як і моделі, виконані взагалі з матеріалів невідомого походження. Нехай навіть вони здаються дуже вигідними за ціною. Ніхто не зможе дати гарантію, що такий змішувач не лусне або не розвалиться на запчастини в невідповідний момент, і уявна економія не обернеться непередбаченими витратами на ремонт та усунення наслідків «аварії». Якщо бюджет обмежений, краще підібрати якісний комбінований варіант.

    Зараз також читають: